31 maart 2023

Expositie 100 jaar passagiersdienst door Rederij Doeksen in het Hannemahuis

Vanaf volgende week woensdag is er in gemeentemuseum Het Hannemahuis een expositie over de veerdienst naar Vlieland en Terschelling, die al een eeuw lang wordt onderhouden door Rederij Doeksen. Tijdens de opening van de expositie presenteert Henry Drost zijn nieuwe boek; ‘De Terschellinger boot’, 100 jaar veerdienst op de Waddenzee.

In 1908 richt de Terschellinger Gerrit Doeksen ‘Reederij Doeksen’ op, samen met zijn twee oudste zonen Jan en Daan. Ze verdienen in die tijd hun brood met schelpen zuigen op de Waddenzee onder Ameland en vanaf 1913 ook met het slepen en bergen van schepen die in nood zijn geraakt.
 
Rond 1921 is het bedrijf uitgegroeid tot een berger van betekenis. Doeksen informeert bij de Terschellinger Stoomboot Maatschappij, die de passagiersdienst uitvoert, of het bedrijf te koop is. Op donderdag 5 juli 1923 neemt Rederij Doeksen de Terschellinger Stooomboot Maatschappij met drie schepen, waaronder de befaamde ‘Minister Kraus’ over. Vanaf dat moment voert Rederij Doeksen de passagiersdienst uit van en naar Terschelling en Vlieland.
 
De stoomboten zijn allang verleden tijd. In honderd jaar hebben er veel vlootvernieuwingen plaatsgevonden en is het bedrijf uitgegroeid tot een van de belangrijkste werkgevers in de regio. De vervoerder scoort hoog op de OV-barometer, een 8,3 en een 8,4, met maar liefst 3009 afvaarten in 2022 met de autoveerboten en 2698 met de snelboten naar Terschelling. Naar Vlieland 2211 afvaarten en 333 afvaarten met de sneldienst. Het percentage uitgevallen afvaarten is 0,79% en 0,54% vertraagde afvaarten. Dat er in die 100 jaar veel is veranderd is op de expositie, waar ook enkele mooie scheepsmodellen worden getoond, te zien. Tijdens de opening op woensdagmiddag 5 april om 15.00 uur wordt ook het Interne linkboek ‘De Terschellinger boot’, 100 jaar veerdienst op de Waddenzee van auteur Henry Drost ten doop gehouden.

Het boek is gebonden uitgevoerd en telt maar liefst 264 pagina's met o.a. veel historische foto's. Deze uitgave geeft een indrukwekkend overzicht van de veerdienst over de Waddenzee, een van de langste en mooiste zeeroutes van Nederland. Het boek is te bestellen op www.flevomedia.nl/boekenwinkel daar kunt u ook meer informatie over dit boek lezen.

 

 

Kennismaking met onze drukkerij in Friesland

Een goede samenwerking begint met een goed gesprek. Daarom komen we graag bij u langs voor een kennismaking. U bent natuurlijk ook van harte welkom in onze drukkerij in Harlingen, gelegen in het hart van Friesland. Hier laten wij u met alle liefde een rondleiding langs onze moderne drukpersen verzorgen. Zo kunt u direct kennismaken met onze vakmensen die uw drukwerk met de grootste zorg en aandacht afhandelen.

Bent u op zoek naar een betrouwbare drukkerij in Friesland? Neem dan gerust contact met ons op via telefoon of e-mail voor een afspraak. Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten in onze drukkerij.

Lid van

Contact

Flevodruk Harlingen bv
Kanaalweg 72
8861 KG HARLINGEN
Friesland

T 0517-430043
E info@fh.nl