Ruim 160 jaar geschiedenis

Geschiedenis van Flevodruk Harlingen

Voor de historie van onze drukkerij gaan we ruim 160 jaar terug in de tijd, naar 27 Oktober 1852 toen het allereerste nummer van de Harlinger Courant verscheen.

De Friese stad maakte in het midden van de negentiende eeuw roerige tijden door. Van al deze gebeurtenissen deed de Harlinger Courant trouw verslag. Nu, meer dan 160 jaar later en acht uitgevers verder, is dat nog steeds het geval. Sinds 1938 is het bedrijf in handen van de familie Drost, die er de naam Drukkerij Flevo, later Flevodruk Harlingen, aan gaf.

Na de Tweede Wereldoorlog

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog groeide de Harlinger Courant uit tot een toonaangevende plaatselijke Courant, die bijna huis-aan-huis in Harlingen werd gelezen. De krant, die tweemaal per week verscheen, werd geschreven en op ambachtelijke wijze gezet en gedrukt op een - voor die tijd - moderne vellen boekdrukpers. Op deze moderne boekdrukpers werd ook het eerste handelsdrukwerk gemaakt.

De oude vellen boekdrukpers van Flevodruk Harlingen

Offset rotatiepers

Door de toenemende concurrentie in de jaren zeventig en tachtig ging het economisch gezien niet meer zo voor de wind. Bij Flevodruk Harlingen bleef men in deze periode van laagconjunctuur echter enthousiast doorwerken en in 1976 werd er zelfs een offsetrotatiepers gekocht. Nu kon een krant in één bewerking worden gedrukt. Naast het drukken van kranten begon ook de handelsdrukkerij flink te groeien.

Nieuwbouw en een verhuizing

Ondanks de economische malaise, verhuisde de Harlinger drukkerij in 1982 naar een nieuwbouw pand aan de Kanaalweg in Harlingen. Na een hectische verhuizing waarbij de vele tonnen zware drukpersen moesten worden vervoerd van de Heiligeweg naar de Kanaalweg, was het dan eindelijk zover. Op 27 september 1982 werd de nieuwe drukkerij geopend. In 2002 bestond de Harlinger Courant alweer 150 jaar en dit is uitgebreid gevierd met onder andere een uitgebreid boek "150 jaar Harlinger Courant". Dit boek stellen wij gratis beschikbaar voor belangstellenden.

Flevodruk anno nu

We kunnen zeggen dat Flevodruk Harlingen inmiddels is uitgegroeid tot een allround grafisch bedrijf en één van de modernste drukkerijen van Noord Nederland. Op een - inmiddels paar keer vernieuwde - rotatie krantenpers drukt Flevodruk Harlingen nu 25.000 tot 35.000 kranten per uur voor relaties uit het hele land. Daarnaast is er ook een hypermoderne handelsdrukkerij waar onder andere een nieuwe digitale inktjet printer actief is en meerdere vier- en vijfkleuren vellen offsetpersen (met lack) voor het drukken van o.a. boeken, brochures, tijdschriften, reclamedrukwerk, verpakkingen, etiketten, handelsdrukwerk en meer. Samen met een vakteam van 27 mensen zorgen wij elke dag weer dat het allermooiste drukwerk op tijd wordt geleverd bij onze klanten.

Nieuwsgierig geworden naar onze drukkerij? Neem gerust contact met ons op, een rondleiding is zo geregeld!

Bekijk ook eens

Flevodruk Harlingen bestaat uit een hecht team van 27 drukwerkprofessionals. Wij geloven in samenwerking, met onze klanten maar ook met elkaar!
Ook werken in een moderne drukkerij? Bekijk hier de openstaande vacatures van Flevodruk Harlingen!
Wij nemen bij al onze werkzaamheden verantwoordelijkheid: naar u, naar onze medewerkers en naar de maatschappij.
Een nuchtere Friese instelling, dat is wat u van ons bij Flevodruk mag verwachten. Wij communiceren duidelijk, transparant en direct!
Onze drukkerij is gevestigd in de Friese havenstad Harlingen. Vanuit hier kunnen wij klanten door heel Nederland bedienen.

Kennismaken?

Een goede samenwerking begint met een goed gesprek. Daarom komen we graag bij u langs voor een kennismaking. U bent natuurlijk ook van harte welkom in onze drukkerij in Harlingen. Wij geven u met alle liefde een rondleiding langs onze drukpersen. Zo kunt u direct kennismaken met onze vakmensen die uw drukmerk met de grootste zorg en aandacht afhandelen. Dus bent u op zoek naar een drukkerij in Friesland ? Bel of mail ons voor een afspraak, dan hopen we u zeer spoedig te zien.

Lid van

Contact

Flevodruk Harlingen bv
Kanaalweg 72
8861 KG HARLINGEN

T 0517-430043
E info@fh.nl