6 mei 2024

Drukkers aan zee - het 15e boek van Henry Drost

Henry Drost (82) zit niet stil. De voormalige directeur/uitgever van Flevodruk Harlingen heeft zijn vijftiende boek geschreven. Na onder andere de serie ‘Harlingen, 50 jaar terug in de tijd’ en ‘Beeld van een zeestad’, komt Drost nu met ‘Drukkers aan zee, Harlinger stadsdrukkerijen, de gedrukte krant en de historie van de boekdrukkunst’. Het boek van 152 pagina’s gaat terug naar het begin van de boekdrukkunst, vertelt hoe kranten en boeken worden gemaakt en biedt een historische blik op drukkerijen in Harlingen, met onder andere de vroegere jaren van de Harlinger Courant.

De Harlinger Courant bestaat inmiddels bijna 175 jaar. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse kranten - en dat is heel bijzonder - wordt de HC in eigen huis vormgegeven en gedrukt. Het boek drukkers aan zee biedt daarom ook een mooi verhaal over de boeiende ontwikkeling van Flevodruk, waar de HC gedrukt wordt. Dit Harlinger grafische familiebedrijf staat als een huis in de turbulente grafische wereld, dankzij vakbekwaamheid en het toepassen van de nieuwste technieken.

Eén van de vele terugblikken uit het boek: “Bij drukkerij Flevo werd de Harlinger Courant gedrukt op een Mailander snelpers en het courantenpapier werd in riemen (pakken van 500 vel papier) aangeleverd op de Kleine Voorstaat en moest door een steeg naar de drukkerij worden gebracht. Bij drukkerij Houbijn werd het Harlinger Nieuwsblad gedrukt op een hoogdrukrotatiemachine van rollen papier, die werden gelost op het Tiepelplein. Vanaf 1976 werden bij Drukkerij Flevo, die toen overschakelde naar offsetrotatiedruk ook rollen papier gebruikt, die op de Heiligeweg werden gelost.”

Henry Drost informeert de lezer over oude en nieuwe druktechnieken, vertelt meer over papier, over de teloorgang van veel drukkerijen, maar ook over modernisering en toekomst van grafische media. “Drukkerijen, spelen ook nu een onmisbare rol in de papierketen. Wat is een krant zonder bedrukking? En hoe weet je wat er in een verpakking zit als er niets op staat? Hoe fijn is het om na een lange dag werken op de bank te kunnen ploffen met een fraai boek, krant of tijdschrift in plaats van te turen op een schermpje van een iPad, e-reader of telefoon?”

In zijn nieuwe boek neemt Drost de lezer mee langs oude drukpersen die inmiddels museumstukken zijn. We lezen meer over papier, en krijgen antwoord op de vraag: Wat is papier? Drost neemt de lezer mee langs Harlinger drukkerijen als Houbijn, Bambach en Bouritius. Het boek bevat ook een bijzonder gedicht. De Harlinger Courant inspireerde Laurens Drost, broer van Fokke Drost en sportverslaggever van de Harlinger Courant, tot het schrijven van het gedicht. Enkele passages uit het gedicht:

 In Harlingen is ’t een sootsje

De een gunt de ander gien pest

Se roddele, swetse en prate

Maar één ding vient iedereen best

Dat is ’t Harlinger krantsje

Se ’t bij de Tobbedansers past

’t Is bij de Harlinger mesen

een ouwe, vertrouwde gast.

(…)

Se sjouwe de krant langs de Trekweg

An regen en wien hè se lak

Soms wel tot de knibbels in de drek weg

Da’s alles uut liefde voor ’t vak

Wanneer dan ’n krant se waardeerd wut

Dan seit ieder mees met verstand

’t Is tied dat ons kiendes oek leerd wud

‘Er is maar één Harlinger krant!’

Het boek bevat talloze (historische) foto’s, illustraties en drukwerk. Informatie over technische ontwikkelingen (onder andere het verdwijnen van loodzetmachines) en Drost neemt in het boek de ontwikkelingen bij Flevodruk onder de loep. Er is een hoofdstuk over de crisis en de Tweede Wereldoorlog. “Zelfs in oorlogstijd werd drukwerk gemaakt, vaak ook illegaal en veel waren kranten verboden. Radio’s moesten worden ingeleverd en ook fotograferen werd verboden. De Duitse Typograph zetmachine van drukkerij Flevo werd gedemonteerd en op zolder verstopt.”

Is dit een boek dat alleen interessant is voor mensen in de grafische sector? Nee - het is een interessant boek voor iedereen die meer wil weten over drukwerk dat we dagelijks in onze handen hebben en bovendien staat het boek stil bij een belangrijk stukje Harlinger geschiedenis.

Het boek is te bestellen op www.flevomedia.nl 

 

Maak kennis met de Drukkers aan Zee

Heb je een creatief idee? Laat het ons weten! Bij Flevodruk Harlingen begint een goede samenwerking met een inspirerend gesprek. Samen brainstormen om jouw drukwerk naar een hoger niveau te tillen. Wij staan klaar om je te inspireren en te adviseren. Of het nu gaat om verschillende papiersoorten, drukwerkveredelingen, stansen of bindtechnieken, wij maken van elk project iets bijzonders.

In onze moderne drukkerij zorgen we ervoor dat elke bestelling tot in de puntjes perfect wordt uitgevoerd. Kwaliteit staat bij ons voorop, en we bewaken deze in elke fase van het productieproces. Drukken zoals het hoort! Tijdens een rondleiding door onze drukkerij in Friesland kun je met eigen ogen zien hoe we te werk gaan en welke controles we uitvoeren bij elke stap. Maak kennis met onze vakmensen die jouw drukwerk met zorg en aandacht behandelen.

Neem gerust contact met ons op via telefoon of e-mail voor een afspraak. We verwelkomen je graag binnenkort, maar komen ook met veel plezier bij je langs.

Contact

Flevodruk Harlingen B.V.
Kanaalweg 72
8861 KG HARLINGEN
Friesland

T 0517-430043
E info@fh.nl