27 juni 2024

1 JULI 2024 – DAG VAN DE HUIS-AAN-HUISKRANT

Lokale krant bereikt veruit de meeste mensen’

Met een wekelijkse oplage van ruim 5 miljoen exemplaren is de huis-aan-krant een onmisbaar massamedium in Nederland. Tel daar het snel groeiende online bereik bij op en besef dat bijna 75 procent van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder regelmatig de lokale krant leest. ‘De huis-aan-huiskrant is de verbindende factor in de lokale samenleving’, zeggen Jolanda de Rijk en Niels Ackermans, de onlangs aantreden duovoorzitters van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP). De NNP is de branchevereniging van lokale nieuwsmedia die al bijna tachtig jaar opkomt voor de belangen van uitgevers van huis-aan-huiskranten en betaalde nieuwsbladen. Sinds de oprichting behartigt de NNP de belangen van alle aangesloten uitgeverijen en staan de woorden verbinden, inspireren en faciliteren met hoofdletters in de statuten geschreven. ‘Doordat de krant gratis op de mat valt, hoef je er als lezer niet naar op zoek. Met dit huis-aan-huisbereik weten lokale kranten meer inwoners te bereiken dan dagbladen, radio- en tv-kanalen. Daarnaast zien we dat het digitale bereik groeit dankzij de toevoeging van nieuwsbrieven en apps ’, vertelt Jolanda. Niels: ‘Op de Dag van de Huis-aan-huiskrant zetten we onszelf in het zonnetje en vertellen we graag over het belang van een onafhankelijke lokale krant, die doordringt in de haarvaten van de samenleving.’

Heikele kwesties

Beide NNP-voorzitters erkennen dat de Dag van de Huis-aan-huiskrant nog geen landelijk bekende feestdag is waarbij de vlag uitbundig op elk uitgeverskantoor in Nederland wappert. Toch zou dat geen gek idee zijn als de kracht en het enorme bereik van lokale nieuwsmedia in ogenschouw wordt genomen. Geen enkel ander massamedium in ons land bereikt met kranten en online publicaties - websites, nieuwsbrieven, e-papers, apps, podcasts en video’s - elke week miljoenen Nederlanders. ‘Alleen de huisaan- huiskrant slaagt erin zoveel lokale nieuwsonderwerpen voor het voetlicht te brengen’, benadrukt Jolanda. ‘Redacties pakken alle onderwerpen op, variërend van politiek, bestuur en economie tot sport, cultuur en religie. Onze journalisten schrijven over heikele kwesties die in straat, buurt of wijk spelen en gaan als hoeder van de lokale democratie op onderzoek uit. Ze gaan ook trouw op pad naar jaarlijks terugkerende evenementen zoals de avondvierdaagse.’ Wat huis-aan-huiskranten verder bijzonder maakt, is de wekelijkse publicatie van gemeenteberichten. In vrijwel elke gemeente publiceert de lokale overheid haar nieuws- en serviceberichten in de krant om goed te communiceren met haar inwoners. Reclameboodschappen van lokale, regionale en soms zelfs landelijke adverteerders maken de krant compleet. De laatste cijfers van het Nationaal Media Onderzoek laten zien dat meer dan 50 procent van alle lezers in beweging komt als ze een advertentie in hun huis-aan huiskrant hebben gelezen.

Krant bezorgen? Leuk!

Om alle ruim 5 miljoen huis-aan-huiskranten elke week in Nederland te verspreiden, zijn bezorgers nodig. Niels noemt de bezorgers de onmisbare motors achter het succes van lokale nieuwsmedia. ‘Een rekensom leert dat het rondbrengen van al die kranten wekelijks wordt gedaan door minstens 20.000 bezorgers. En dat is écht een vak apart.’ Jolanda verduidelijkt dat uitgevers hun bezorgers netjes betalen. Het wettelijk minimumloon is van kracht en het rondbrengen van kranten is daarmee aantrekkelijk. ‘Het bezorgen van de krant is een interessant en concurrerend alternatief voor een baantje in de supermarkt. Tel daarbij op dat je als bezorger vaak de hele dag de tijd hebt en je lekker in beweging bent.’ Niels en Jolanda weten waarover ze praten. Beide NNP voorzitters hebben kinderen die binnen hun uitgeverij een eigen krantenwijk lopen. ‘Ook zelf helpen we regelmatig een handje’, lacht Niels, die zo bovendien voeling houdt met de bezorgtak binnen Rodi Media. ‘Sinds januari verzorgen we bij Enter Media de verspreiding weer zelf’, vult Jolanda aan. ‘We verwelkomen momenteel ook veel oudere bezorgers die met pensioen zijn en het bezorgen van de krant als fijne activiteit zien om in beweging te blijven en buurtbewoners van hun krant te voorzien.’

Nieuwe doelgroepen

Op de Dag van de Huis-aan huiskrant ligt de nadruk op de kracht van lokale nieuwsmedia. Naast de ‘klassieke’ papieren krant is de online krant in allerlei verschijningsvormen in opmars. ‘Ooit zijn we besmet geraakt met het drukinktvirus, nu stroomt ook glasvezel door onze aderen’, omschrijft Niels de metamorfose die de lokale nieuwsbladjournalistiek doormaakt. Jolanda: ‘Uitgevers geven vandaag de dag volop ruimte aan online media. Ze vergroten hun bereik omarmen nieuwe doelgroepen. Dat mag op de Dag van de Huis-aan-huiskrant beste gevierd worden.

Maak kennis met de Drukkers aan Zee

Heb je een creatief idee? Laat het ons weten! Bij Flevodruk Harlingen begint een goede samenwerking met een inspirerend gesprek. Samen brainstormen om jouw drukwerk naar een hoger niveau te tillen. Wij staan klaar om je te inspireren en te adviseren. Of het nu gaat om verschillende papiersoorten, drukwerkveredelingen, stansen of bindtechnieken, wij maken van elk project iets bijzonders.

In onze moderne drukkerij zorgen we ervoor dat elke bestelling tot in de puntjes perfect wordt uitgevoerd. Kwaliteit staat bij ons voorop, en we bewaken deze in elke fase van het productieproces. Drukken zoals het hoort! Tijdens een rondleiding door onze drukkerij in Friesland kun je met eigen ogen zien hoe we te werk gaan en welke controles we uitvoeren bij elke stap. Maak kennis met onze vakmensen die jouw drukwerk met zorg en aandacht behandelen.

Neem gerust contact met ons op via telefoon of e-mail voor een afspraak. We verwelkomen je graag binnenkort, maar komen ook met veel plezier bij je langs.

Contact

Flevodruk Harlingen B.V.
Kanaalweg 72
8861 KG HARLINGEN
Friesland

T 0517-430043
E info@fh.nl